Vad har man på sig när man paddlar?

Huvudet är som mest utsatt. Här är det skönt med en keps eller hatt både för att skydda mot sol, men även eventuellt regn.

På överkroppen är det skönt med en t-shirt närmast kroppen för att undvika skav från flytväst och kapell. Utöver det kan man välja, beroende på väder, ifall man vill ha en vind- eller regnjacka också. Oftast får man upp värmen när man paddlar, så varmare tröjor behövs sällan under sommaren.

Underkroppen är väl skyddad av kajaken, så på sommarhalvåret räcker det oftast med ett par shorts eller badbyxor.

På fötterna är det skönt att ha någon form av skor, då kajakgolvet kyls ner av det omgivande vattnet (t.ex. ett par gympaskor, badskor, eller ”foppa-tofflor” fungerar bra).

Händerna kommer bli blöta hur du än gör. Det stänker alltid lite, kan gå vågor, eller regna. Är det varmt ute behövs det oftast inga vantar trots att man blir blöt. Om det blåser mycket kan det däremot vara en bra idé med ett par vindtäta handskar (t.ex. cykel- eller löparhandskar). Ofta är det nämligen vinden, i kombination med fukten, som har högst kyleffekt. Ett par vindtätta handskar hjälper ganska bra även om de blir blöta, eftersom de fortfarande skyddar mot vinden. Om du är kall av dig, eller om det är lägre temperatur ute, kan ett par handskar av neopren vara en god idé.

Öppna vatten och höga vågor

Om ni ska korsa ett öppet vatten, eller om det blåser mycket och därför går sjö, är det bra att försöka hålla ihop gruppen. Dels syns ni bättre av båtar, och dels är ni i närheten ifall en kamrat hamnar i svårigheter och behöver hjälp.

Innan ni korsar ett öppet vatten, titta på kartan och leta efter det ställe där avståndet till andra sidan är som kortast. När ni tagit er till utgångspunkten för er överfärd, utse ett riktmärke på andra sidan som ni kan sikta mot (det kan t.ex. vara en vit sten, en hög telemast, en röd stuga, eller något annat som är lätt att se). Det är bra med ett riktmärke, då man ofta driver lite i sidled när man korsar öppna vatten, och genom att ha en fast punkt att sikta mot vet ni att ni håller er på rätt kurs.

Innan överfarten samlar ni ihop gruppen, tittar så att det inte kommer varken båtar eller färjetrafik, och börjar sedan gemensamt att ta er över till andra sidan.

Inte störa – inte förstöra

Vi strävar efter att göra spårlösa besök i naturen och återställer alltid platsen till samma skick som vi fann den. Tillsammans bevarar vi allemansrätten.